ISTRAŽITE

MAJSTORSKI UMETNICI AMALFIJSKE OBALE

Istorija majstorskih zanata na italijanskoj Amalfijskoj obali je vrlo bogata i uključuje zajednicu zanatlija koje odlikuje posvećenost, istrajnost i izazivački duh.

60 km krivudavog i izazovnog puta Strada Statale 163 Amalfitana (SS163), poznatog kao Amalfitana, povezuje gradove južne Italije Sorrento i Amalfi. Originalno su ga izgradili Rimljani, obnovljen je u 1830-ima, a danas milionima posetilaca koji dolaze da uživaju u blagoj klimi – temperatura je često iznad 30 °C – pruža dramatični pogled na Tirensko more. Ali ova magistralna saobraćajnica je puno više od puke lokalne znamenitosti; to je važan deo infrastrukture koja povezuje više od desetak obalnih gradova i njihove vredne zajednice.

 

Ti cik-cak putevi i savršene pastelne kuće sa plantažama limuna na brdima čine samo kulisu mog putovanja. Putujem Mazdom CX-60 da otkrijem specifičnu lokalnu zajednicu koja je zahvaljujući obalnoj topografiji i mnoštvu turista svake godine ukorenjena u regiji već vekovima i saznam kako održavaju tradiciju živom i kako drže korak sa sve digitalnijom budućnošću.

POGLEDAJTE: SA MAZDOM CX-60 U ISTRAŽIVANJE AMALFIJSKE OBALE

Oslanjaju se na majstorstvo koje se prenosi sa generacije na generaciju, baš kao što to u Mazdi rade Takumi majstori u Japanu. Te veštine su najbolje vidljive u putničkom prostoru Mazde CX-60, uz prelepo isprepleteni prošiv i pažljivo izabrane materijale. To je sigurno ono što deluje umirujuće dok se probijam između izloga prodavnica i turista u potrazi za suvenirima.

ANTONIETTA AMENDOLA

AMATRUDA SE VEĆ GENERACIJAMA BAVI RUČNOM IZRADOM PAPIRA, A DANAS TAJ ZANAT PREDVODI ANTONIETTA AMENDOLA.

Visoko iznad grada Amalfi nalazi se fabrika papira Amatruda koja kao da je ugrađena u obronke brda. U regiji se papir izrađuje još od 13. veka, a na samom vrhuncu njihovog delovanja u lokalnoj zajednici je radilo 15 različitih fabrika. Danas je ostala samo Amatruda zahvaljujući odlučnosti Luigija Amatrude i njegove porodice. U 1970-ima imao je viziju da se vrati korenima tog posla i ponovo proizvede ručno izrađeni papir u srednjevekovnom stilu, što je firmi omogućilo da preživi, ali i da bude uspešna.

»REZULTAT JE BOGATA TEKSTURA DEBELOG I PRELEPO TAKTILNOG PAPIRA SA OŠTRIM RUBOVIMA.“

 

»Fabrika papira još uvek radi samo zato jer se moj otac Luigi vratio u prošlost kako bi mogao da se suoči sa budućnošću i reprodukuje dragocenu vrstu papira koja se danas upotrebljava u pisanju i umetničkom izdavaštvu,“ objašnjava Antonietta Amendola.

 

To je mukotrpan proces koji započinje mešanjem sirovina, celuloze koju je odobrilo Veće za upravljanje šumama iz Švedske i organskih pamučnih vlakana iz Španije, u 400 godina staroj kamenoj mešalici koju pogoni vodopad koji teče kroz fabriku. Dodaje se lepak na biljnoj bazi, a zatim se ručno izrađuju pojedinačni listovi tako da se drveni i metalni okvir umače u mešavinu. Svaki list se suši 20 dana pre nego što se presuje još dva dana. Tek nakon toga jedan od Amatrudinih stručnjaka proverava kvalitet. Rezultat je bogata tekstura debelog i prelepo taktilnog papira sa oštrim rubovima stvorenog u jedinstvenom procesu sušenja.

 

Dok me Antoniettin sin Giuseppe vodi kroz fabriku i nazad do Mazde CX-60 koja verno čeka, uz zarazni entuzijazam objašnjava kako je prošao ceo svet, uključujući Japan, kako bi podelio Amatrudinu umetnost. Dok silazim niz brdo, siguran sam da je ovaj porodični posao u sigurnim rukama.

 

Vožnja obalnim putem SS163 do Praiana traje oko pola sata. Nakon tolikih skretanja i krivina obalne linije čini mi se kao da prednji točkovi Mazde CX-60 nikada nisu okrenuti pravo prema napred. Pomislili biste da je takvo okretanje volana naporno, ali lagan i precizan upravljač zajedno sa idealnim položajem tela u vožnji i uz pomoć sistema za personalizaciju prema željama vozača takvu krivudavu vožnju pretvaraju u užitak.

»IZAZOVNI PUT STRADA STATALE 163
AMALFITANA SPAJA GRADOVE JUŽNE ITALIJE
SORRENTO I AMALFI.“

LEONARDO SCALA

UZ POGLED NA TIRENSKO MORE I UVOZNI SAOBRAĆAJ IZ SEVERNE ITALIJE I NEMAČKE, MAJSTOR LEONARDO SCALA IZRAĐUJE LAUTE, GITARE I MANDOLINE.

Uspon do radionice majstora Leonarda Scale je prilično težak, ali trud se svakako isplati. Njegov otac Pasquale počeo je da izrađuje tradicionalne srednjovekovne instrumente pre 50 godina, a Leonardo je radio uz njega, učio o zanatu i upijao njegovo znanje još otkada je bio dete.

»ODRASTAO SAM OVDE U RADIONICI... OVDE SE STVARALA ISTORIJA I STRASTVENO ŽELIM DA JE NASTAVIM.«

 

Za ručnu izradu prelepih lauta, gitara i mandolina koje izlaze iz ove radionice Leonardu je potrebno oko četiri meseca predanog rada ručnim alatima i uz minimalnu količinu modernih mašina. Drvo uzima iz lokalnih šuma i od dobavljača iz severne Italije i Nemačke i postupno ga transformiše u pet do šest instrumenata svake godine, čiji se dizajn nije menjao stotinama godina.

 

Mali prozor radionice pruža beskrajan pogled na Tirensko more, umirujuć, nadahnjujuć pogled koji otac i sin dele već decenijama. »Odrastao sam ovde u radionici. Došao bih posle škole i radio sa ocem«, govori. »Ovde se stvarala istorija i strastveno želim da je nastavim.«

»LAGAN I PRECIZAN UPRAVLJAČ ZAJEDNO SA IDEALNIM POLOŽAJEM TELA U VOŽNJI I UZ POMOĆ SISTEMA ZA PERSONALIZACIJU PREMA ŽELJAMA VOZAČA TAKVU KRIVUDAVU VOŽNJU PRETVARAJU U UŽITAK.«

 

Svoje putovanje nastavljam duž obale i uskoro stižem u Positano koji izgleda kao da je smešten na litici. Slalomski put kroz uske uličice zahteva čestu upotrebu sistema kamera Mazde CX-60 sa prikazom od 360°, kao i sklopive retrovizore za sigurno krstarenje između vespi i turista.

NINO I CATALDO APREA

PORODIČNI POSAO: CATALDO RADI SA SVOJIM OCEM NINOM I STRICOM FRANCESCOM U RADIONICI KOJA JE SMEŠTENA NA POLUOSTRVU SORRENTA.

Moje konačno odredište je severna strana poluostrva u Sorrentu. Tek nekoliko trenutaka od luke, sa pogledom na napuljski zaliv, nalazi se Fratelli Aprea. Ta porodica se bavi izradom prelepih brodova još od 1890., i to pomoću lokalnog drveta uz nešto egzotičniji uvezeni mahagoni i druge materijale.

Cataldo i njegova sestra Alessandra su sedma generacija koja osmišljava i prodaje ta prelepa plovila. Oboje su odrasli na brodogradilištu gde se svake godine izrade samo dva nova plovila. Gledam dok Cataldo vešto barata užetom kako bi zatvorio praznine između daski koje čine trup, baš kao što su to radili njegovi preci. »Kao dete sam uvek želeo da budem ovde, nikada nisam hteo da se vratim kući«, govori.

 

Odlučan da jednog dana preuzme posao od svog oca Nine i strica Francesca, Cataldo unosi nove ideje kako bi upotpunio tradicionalne vrednosti. Fratelli Aprea već nudi hibridni pogon za svoje brodove, a potpuno električne verzije plan su za blisku budućnost, čime će osigurati da ovaj zanat nastavi da plovi obalnim vodama još generacijama.

 

Kao što je slučaj sa svim majstorskim umetnicima koje sam sreo na ovom putovanju, ohrabrujuće je videti da njihove tradicionalne veštine i vrednosti imaju obećavajuću budućnost.

MAZDA CX-60

Mazdini Takumi majstori predano su radili kako bi stvorili savršen doživljaj vožnje, što se zaista vidi u Mazdi CX-60. Uz savršenu harmoniju minimalističkog dizajna bez premca, japanske izrade, pogona na sve točkove i revolucionarnog 48-voltnog hibridnog sistema, Mazda CX-60 je podjednako pravi stručnjak za izazovne amalfijske krivudave, uske ulice, kao i za uspon na putu Strada Statale 163 Amalfitana.

 

Otkrijte Mazdu CX-60

UTKANA INSPIRACIJA

Otkrijte šta je to što Mazdu čini jedinstvenom, ekspresivnom, individualnom robnom markom. Pripremili smo najinspirativniji sadržaj o tome šta se događa u našim automobilima, kao i o tome gde vas mogu odvesti. Spremni za ukrcavanje?

 

Ljudska harmonija u pokretu

Mazdina filozofija inženjeringa ActivSync na prvo mesto stavlja vašu dobrobit.

SAZNAJTE VIŠE
#MazdaDiscovers

Naša YouTube serija #MazdaDiscovers omogućuje vam da upoznate majstore i umetnike čije su veštine vrlo jedinstvene u svetu. Baš poput Mazde, i ovi vredni umetnici kombinuju tradicionalne tehnike sa modernim pristupom stvarajući tako izvanredne predmete, umetnost i kulinarske doživljaje.

SAZNAJTE VIŠE
HRAM RYOANJI

Hram Ryoanji se nalazi u Kjotu u Japanu i posetiocima služi kao mesto na kojem se mogu posvetiti samopreispitivanju, ali se i diviti čistoj estetici tradicionalne japanske arhitekture i dizajna.

SAZNAJTE VIŠE
Japanska izrada noževa

Selo Takefu poznato je po noževima i dom je zajednici majstora koji su se povezali putem zajedničke svrhe: izrađivati najbolje noževe na svetu...

Saznajte više
Kako izgleda savršenstvo sa ljudskim dodirom?

U Mazdi savršenstvo nastaje ljudskim dodirom. Naši Takumi majstori rukama stvaraju i usavršavaju predmete, sve dok svaki detalj nije upravo onakav kakav bi trebalo da bude. Kako bismo oživeli tu ideju majstorstva, približili smo se – i to zaista blizu. Od glinenih modela do lakiranja, u saradnji sa Macrofyingom uvećane su male stvari koje naše automobile čine tako posebnima. Otkrijte Mazdu na način na koji je nikad pre niste videli: ispod mikroskopa.

SAZNAJTE VIŠE
IGLE

Skromnu iglu za šivenje samuraji su izvorno upotrebljavali u bitkama, a sada je sinonim za moderan grad Hirošimu. Iza svega stoji zaista originalna priča.

SAZNAJTE VIŠE
VRHUNSKI MAJSTOR ZA METAL

Yutaka Kawano Takumi je majstor vešt u stvaranju umetničkih dela putem oblika. Stručnjak je za obradu metala i njegov rad je simbol dizajnerskih i majstorskih veština koje su vidljive na svim Mazdini vozilima koja izlaze sa proizvodne linije. Serija Mazda Stories odlazi u Hirošimu kako bismo izbliza pogledali njegov rad.

SAZNAJTE VIŠE
JEDINSTVEN JAPANSKI DIZAJN

Istražite razloge zbog kojih je Mazda postala poznata po legendarnom dizajnu. Naši Takumi majstori primenjuju jezik oblika i prostora kako bi stvorili osećaj dinamičnog pokreta.

SAZNAJTE VIŠE
AMAMI OSHIMA

Sa krivudavim putevima i ukusnom hranom, Amami Oshima nije predaleko od kopna Japana, ali uz neverovatnu vožnju i živopisnu kuhinju, kao da je reč o različitim svetovima.

SAZNAJTE VIŠE
NOVOOSMIŠLJENI ROTACIONI MOTOR

Inovativan i izazovan uz besprekoran rad – mogućnosti i ograničenja rotacionog motora su oduvek fascinirale automobilsku industriju. Nema bolje marke koja bi ih dovela do uspeha od Mazde

SAZNAJTE VIŠE
#MAZDADISCOVERS

Otkrijte jedinstvene evropske i japanske zanate sa Mazdom u novoj YouTube seriji.

SAZNAJTE VIŠE
PRAKTIČNOST I PERFORMANSE

Sedite u ovaj legendarni kabriolet i odvezite se na izlet na Spoljne Hebride. To je priča o okretnosti, prelepim prizorima i neočekivanim rešenjima.

SAZNAJTE VIŠE