MA

   
Tradicionalna japanska soba često je uređena promišljenom elegancijom, u kojoj se nalazi samo nekoliko pažljivo odabranih elemenata. Ma je lepota i napetost koju je moguće pronaći u praznom prostoru između tih elemenata. U kontekstu automobilskog dizajna, radi se o odupiranju iskušenju da se unutrašnjost nakrca velikim brojem suvišnih elemenata; da se zadrži minimalizam u dizajnu, bez obzira na to da li se radi o unutrašnjosti ili spoljašnosti.


Ma je snaga i napetost koju taj prostor stvara, kao što je to prikazano u japanskoj sobi (levo) i unutrašnjosti automobila (desno).

KAICHO

Ova filozofija se odnosi na organizaciju prostora – u Mazdinom slučaju na unutrašnjost automobila. Kaicho naglašava prostor koji Ma stvara. To čini usklađenim kombinovanjem mešavine različitih materijala i tekstura koji se međusobno dopunjuju, ostvarujući više od pukog zbira njihovih delova, postižući jednostavnost i eleganciju iz kompleksnosti. Osvetljenje je takođe ključan atribut za Kaicho. Mazda primenjuje diskretno, meko, indirektno osvetljenje kako bi se naglasio osećaj harmonije u automobilima.

HACHO

Hacho bismo ugrubo mogli da prevedemo kao „isprekidani ritam“. U kontekstu dizajna automobila Mazda primenjuje Hacho kako bi unutrašnji prostor automobila bio prožet ritmom i dinamikom. Pažljivom primenom uglova i elemenata stvara se prostor koji je istovremeno smiren i nadahnjujući, udoban i zanimljiv.

HACHO

Sedišta (gornja) Mazde CX-60 dolaze sa raznim materijalima koji su izrađeni zajedno pod različitim uglovima...

HACHO

... kako bi se stvorio osećaj ritma i harmonije.

MUSUBU

Musubu je filozofija povezanosti. U Japanu, precizna umetnost vezivanja čvorova, bez obzira na to da i se radi o traci na tradicionalnoj ratničkoj kacigi ili na kimonu, uzdignuta je na novi nivo umetnosti. Inspirisana filozofijom „Musubu“, Mazda je usvojila određenu vrstu štepa u svojoj unutrašnjosti (desno). Postoji mali razmak, kao što bi to bilo u vezama drevnih japanskih užeta i oružja, čime se omogućuje ljudski pokret. To simbolično predstavlja Jinba Ittai, filozofiju vožnje koja omogućuje osećaj i performanse Mazde poput produžetka tela vozača.

UTKANA INSPIRACIJA

Otkrijte šta je to što Mazdu čini jedinstvenom, ekspresivnom, individualnom robnom markom. Pripremili smo najinspirativniji sadržaj o tome šta se događa u našim automobilima, kao i o tome gde vas mogu odvesti.

Spremni za ukrcavanje?

EVOLUCIJA IKONE

Stvaranje legende: saznajte šta je bilo potrebno kako bi Mazda CX-5 postala jedan od najprodavanijih SUV-ova u svom segmentu.

SAZNAJTE VIŠE
Mazdin rečnik

Da li znate koje je poreklo naziva Mazda? Da li ste ikada čuli za izraz „jinba ittai“ i zapitali se šta on znači ili kako se izgovara? Upoznajte se sa našim sveobuhvatnim vodičem za Mazdinu japansku terminologiju.

SAZNAJTE VIŠE
UPOZNAJTE TVORCE

Mazde CX-5 ne bi bilo bez dizajnera. Data im je sloboda da slede svoju inspiraciju kako bi Mazdinu viziju i filozofiju pretvorili u najprodavaniji SUV.

SAZNAJTE VIŠE
PRAKTIČNOST I PERFORMANSE

Sedite u ovaj legendarni kabriolet i odvezite se na izlet na Spoljne Hebride. To je priča o okretnosti, prelepim prizorima i neočekivanim rešenjima.

SAZNAJTE VIŠE
NAJBOLJE VOŽNJE NA SVETU

Pridružite se Mazdi na uzbudljivim putovanjima uz norveške fjordove, portugalskom obalom i kroz japanske planine.

SAZNAJTE VIŠE