#MAZDADISCOVERS

JAPANSKA VEŠTINA IZRADE NOŽEVA

O SERIJI MAZDA DISCOVERS

 

Naša YouTube serija #MazdaDiscovers omogućuje vam da upoznate majstore i umetnike čije su veštine vrlo jedinstvene u svetu. Baš poput Mazde i ovi vredni umetnici kombinuju tradicionalne tehnike sa modernim pristupom stvarajući tako izvanredne predmete, umetnost i kulinarske doživljaje. Njihove inspirativne priče donose vam YouTube autori koji dele njihovu strast za tim veštinama.

ŠESTA EPIZODA

 

U šestoj epizodi serije #MazdaDiscovers upoznajemo Benjamina Jaworskyja koji putuje iz Nemačke u Tokio kako bi upoznao svetski poznate kovače noževa, porodicu Hirata. Baš kao što Mazdini Takumi majstori udišu novi život u dizajn automobila, porodica Hirata je ovladala veštinom izrade vrhunskih komada funkcionalne umetnosti. Sukehira Hirata, majstor kovač, i njegova žena Nodoka, stručnjakinja za čelik, kombinuju vekovima stare metode sa svojim jedinstvenim dodirom da bi proizvodili nenadmašne noževe.

 

 

Sa 15 godina iskustva Nodoka Hirata je počela da se bavi izradom noževa kako bi pomogla svom suprugu. Potrebno je oko pet godina da se savlada osnovna tehnika, kaže ona, ali učenje izrade noževa je kontinuirani proces. Njihov cilj je savršena ravnoteža pri izradi čelika, a to je ujedno i najteži deo procesa.

 

Osim što u svojoj radionici proizvode noževe i mačeve, oni i čelik proizvode sami jedinstvenom tehnikom pod nazivom „Tatara“. Treba napomenuti da je, koliko je poznato, Nodoka jedina žena u Japanu koja koristi ovu tehniku i na to je vrlo ponosna.

Porodici Hirata je potrebno oko nedelju dana da naprave kuhinjski nož jer prvo moraju da proizvedu čelik. Postupak je sličan postupku za izradu tradicionalnog japanskog mača Katana. Porodica radi srcem i dušom čak i na jednostavnom kuhinjskom nožu, sa podjednakom brigom za detalje i besprekornu izradu kojom Mazda dizajnira svoje automobile.

U suštini, veština izrade noževa nije samo proizvodnja funkcionalnog alata. Radi se o stvaranju, poboljšavanju tehnika, potrazi za savršenstvom koja odražava upravo duh veštine Mazdinih majstora.

Benjaminovo putovanje u srce japanskog majstorstva bilo je nezaboravno iskustvo koje mu je pružilo priliku da zaista upozna i shvati kulturu, tradiciju i umetničku veštinu. Svojom kamerom je zabeležio trenutke nadahnuća koji će ga zauvek pratiti. Baš kao što su ove fotografije uspomena na tu avanturu, isti duh preciznosti i strasti pokreće Mazdinu predanost stvaranju automobila koji izazivaju radost sa svakom vožnjom.

SVE EPIZODE

EPIZODA 1

U prvoj epizodi pratimo braću Boisset, Mikela i Alexa, filmske producente iz Španije, dok putuju iz Madrida u Lisabon u Mazdi CX-5 kako bi posetili osnivača kompanije Yoni Surfboards koji izrađuje drvene daske za surfovanje.

OTKRIJTE SADA
EPIZODA 2

U drugoj epizodi naše serije #MazdaDiscovers nemački YouTuberi Lilia i Kai putuju iz Kölna u Rim kako bi se susreli sa najpoznatijom italijanskom bakom Nerinom čija je misija da deli svoj tradicionalni zanat izrađivanja testenina sa novim generacijama.

OTKRIJTE SADA
EPIZODA 3

U trećoj epizodi serije #MazdaDiscovers Joe Allam putuje iz Londona u Pariz kako bi se susreo sa jednim od najpoznatijih evropskih umetnika u japanskom lakiranju i umetnosti Kintsugi, Nicolasom Pinonom.

OTKRIJTE SADA
EPIZODA 4

U četvrtoj epizode serije #MazdaDiscovers upoznajemo Rodolphea Mieza dok putuje iz Versaillesa u Zürich kako bi se susreo sa jednim od najpoznatijih šeširdžija Evrope, Ericom Blumom.

OTKRIJTE SADA
EPIZODA 5

U petoj epizodi serije #MazdaDiscovers pratimo reitelja Erika Hedenfalka u vožnji iz Gothenburga u Copenhagen gde će posetiti Pernille Snedker Hansen u njenom klesarskom studiju.

OTKRIJTE SADA
EPIZODA 6

U šestoj epizodi serije #MazdaDiscovers upoznajemo Benjamina Jaworskyja koji putuje iz Nemačke u Tokio kako bi upoznao svetski poznate kovače noževa, porodicu Hirata.

OTKRIJTE SADA
EPIZODA 7

U sedmoj epizodi serije #MazdaDiscovers pratimo Joea Allama na putovanju otkrića kroz Japan u svet Kaisekija, gde će se susresti sa Master Chefom Tadashijem Takahashijem.

OTKRIJTE SADA
EPIZODA 8

U osmoj epizodi serije #MazdaDiscovers pratimo Ellisa Van Jasona na putu kroz švajcarske Alpe sve do Berlina gde će se susresti sa Markusom Shimizuom, zaštitnim licem kompanije Mimi Ferments.

OTKRIJTE SADA