„Proučavanje neba me podseća na to da sam samo sićušna tačka, mali deo ovog ogromnog svemira. To mi je otvorilo potpuno nove vidike.“ Umetnica Sonia Bukhgalter iz Firence dirljivo govori o svojoj ljubavi prema prirodi. Nalazimo se u italijanskoj regiji Lombardija kako bismo istražile krivudave puteve i zlaćanu svetlost jezera Como. Ovde sam radi živopisne vožnje i Sonie da me inspiriše. Obe smo ovde zbog avanture.

 Sonia je najpoznatija po svojim vanzemaljskim nebeskim pejzažima. Radeći primarno sa uljima na pozlaćenim platnima, ona istražuje prostranstvo prirode i naše mesto u njoj. Putovanje započinjemo u gradu Lecco na jugoistačnoj obali jezera. Sonia objašnjava da je postala vatrena zagovornica tehnike nakon što je naučila da pozlaćuje u majčinom umetničkom studiju i da slika uljanim bojama na poznatoj akademiji Libera Accademia di Belle Arti u Firenci. „Kada tehnika postane deo mene, dobijam slobodu da se izrazim. Ne fokusiram se na tehniku, već na osećaje koje pokušavam da prenesem.“

 

 

„Sve što čujemo je brujanje hidro­aviona u daljini koji za sobom ostavlja tragove pare i legendarne motorne čamce od mahagonija kako kližu jezerom.“


Razmišljam o ideji da je dobar dizajn nevidljiv, baš poput dobre tehnike. Putevi su ovde izazovni. Vozimo kroz nemoguće uske ulice sa izazovnim krivinama zaobilazeći nonšalantne pešake, ali vožnja je tako instinktivna, a performanse Mazde CX-30 tako besprekorne da se moj um oslobađa i luta među oblacima dok vozimo. Kružimo oko jezera kroz tunele dok se nad nama izmenjuju sunce i hlad. Vile u bojama sladoleda poređane su na elegantnim ulicama u tonovima limuna i pistaća, okružene visokim čempresima i živopisnim ružičastim muškatlama.

 

Kad se svetlost promeni, nakratko stajemo kako bi Sonia skicirala. Oblaci polako prolaze i svake sekunde se sive nijanse neba menjaju. Pitam Soniu kako može da radi dovoljno brzo da uhvati prizor. Ona citira jednog od svojih heroja, Marka Rothka, „Slika nije prikaz doživljaja, već sam doživljaj“. Kada je napolju u pejzažnom okruženju, ona hvata fragmente, ali ne pokušava doslovno da prikaže scenu, već prikuplja utiske. Kasnije, kada je opet u svom studiju, interpretiraće te reference kako bi dovršila delo.


Stižemo u Varennu na dnu prevoja Agueglio – izuzetno krivudavim putem – i započinjemo svoj uspon na planinu tražeći najbolje mesto sa vidikom za Soniu na kojem bismo mogle da postavimo njen štafelaj. Motori nas pretiču u nepreglednim krivinama dok se polako uspinjemo tim bogatim alpskim prevojem. Kretanje postaje hipnotično dok se uzdižemo sve više prema nebu. Uskoro smo iznad mekih plovećih oblaka koji se čvrsto drže jezera. Atmosfera u automobilu je spokojna i druželjubiva dok se divimo svetlosti i raspravljamo o umetnosti, životu, svemiru i svemu.

 

Baš kad sunce počinje da se spušta, pronalazimo savršeno mesto, slikovito područje sa pogledom na božanstvenu panoramu. Platinasto-kvarcni lak automobila sija na melanholičnom sumračnom svetlu, dok jezero oživljava uz blistavo nebo ružičasto zlatne boje.

 

„KAMIONI GUNĐAJUĆI PROLAZE PORED UPORNIH BICIKLISTA DOK SE SA NAPOROM USPINJU PREMA GORE.“

Sonia se gubi u svom radu, nanoseći sjajne grudve titanijum bele, crvenkasto-smeđe i jarko crvene uljane boje na svoju paletu, spretno ih mešajući u prefinjeniji spektar. Dubina zlatnog platna nežno odražava njene pokrete kroz providne slojeve boje u sanjivoj metamorfozi.

Vrlo brzo svet počinje da plavi i planine nestanu u noćno nebo. Sonia je gotova za danas, zadovoljna onim što je postigla i nestrpljiva da se vrati u svoj studio kako bi videla gde će je slike odvesti. Polako se spuštamo prevojem dok topao vazduh ispunjen slatkim jasminom struji kroz prozore, kao dve zadovoljne tačkice.

UTKANA INSPIRACIJA

Otkrijte šta je to što Mazdu čini jedinstvenom, ekspresivnom, individualnom robnom markom. Pripremili smo najinspirativniji sadržaj o tome šta se događa u našim automobilima, kao i o tome gde vas mogu odvesti.

Spremni za ukrcavanje?

EVOLUCIJA IKONE

Stvaranje legende: saznajte šta je bilo potrebno kako bi Mazda CX-5 postala jedan od najprodavanijih SUV-ova u svom segmentu.

SAZNAJTE VIŠE
NAJBOLJE VOŽNJE NA SVETU

Pridružite se Mazdi na uzbudljivim putovanjima uz norveške fjordove, portugalskom obalom i kroz japanske planine.

SAZNAJTE VIŠE
JEDINSTVEN JAPANSKI DIZAJN

Istražite razloge zbog kojih je Mazda postala poznata po legendarnom dizajnu. Naši Takumi majstori primenjuju jezik oblika i prostora kako bi stvorili osećaj dinamičnog pokreta.

SAZNAJTE VIŠE
PRAKTIČNOST I PERFORMANSE

Sedite u ovaj legendarni kabriolet i odvezite se na izlet na Spoljne Hebride. To je priča o okretnosti, prelepim prizorima i neočekivanim rešenjima.

SAZNAJTE VIŠE
UPOZNAJTE TVORCE

Mazde CX-5 ne bi bilo bez dizajnera. Data im je sloboda da slede svoju inspiraciju kako bi Mazdinu viziju i filozofiju pretvorili u najprodavaniji SUV.

SAZNAJTE VIŠE
Mazdin rečnik

Da li znate koje je poreklo naziva Mazda? Da li ste ikada čuli za izraz „jinba ittai“ i zapitali se šta on znači ili kako se izgovara? Upoznajte se sa našim sveobuhvatnim vodičem za Mazdinu japansku terminologiju.

SAZNAJTE VIŠE