#MAZDADISCOVERS

DREVNA UMETNOST KINTSUGI

O SERIJI MAZDA DISCOVERS

U našoj seriji na YouTubeu #MazdaDiscovers istražujemo najjedinstvenije majstore zanata u Evropi koji u stvaranju neverovatnih predmeta, umetničkih dela i kulinarskih doživljaja kombinuju tradicionalne i moderne tehnike. Baš poput Mazde – majstorski zanati su u našem DNK. Njihove priče prenose autori YouTube sadržaja koji cene njihovo majstorstvo. U našoj novoj epizodi putujemo iz Londona u Pariz kako bismo saznali više o drevnoj umetnosti Kintsugi – popravljanju slomljene keramike zlatom.

TREĆA EPIZODA

U trećoj epizodi serije #MazdaDiscovers Joe Allam putuje iz Londona u Pariz kako bi se susreo sa jednim od najpoznatijih evropskih umetnika u japanskom lakiranju i umetnosti Kintsugi, Nicolasom Pinonom. Nicolasova misija je da kombinuje nasleđe i tehnike koje je usvojio tokom mnogo godina od svog učitelja u Japanu sa svojim modernim umetničkim stilom.

Nicolas Pinon se godinama usavršava u umetnosti Kintsugi – drevnoj japanskoj tehnici popravljanja razbijene keramike mešavinom laka i zlata. Joe je Mazdom3 stigao u njegov studio u Parizu kako bi saznao kako to Nicolas udahnjuje novi život keramici sa kojom radi i kako od nje stvara nešto toliko lepo. Veština Kintsugi se ne odnosi na skrivanje štete, već na transformaciju iz prethodnog stanja u nešto novo.

 
Joe otkriva zamršene korake u stvaranju umetnosti Kintsugi i činjenicu da je tehnika proizašla iz drevne tradicije Wabi-Sabi koja se odnosi na prihvatanje pronalaska lepote u nesavršenostima i nerasipanju.
„Pokazujem poštovanje izvornom obliku predmeta i želim to da prenesem u njegov drugi život... Možda na prvi pogled na keramici ne vidite Kintsugi. Mislite da se radi o savršenom komadu. A zatim se setite da je to popravljeni predmet.”

Za stvaranje svakog komada Nicolasu je potrebno do mesec dana, a u trećoj epizodi serije Mazda Discovers videćete koliko brige, preciznosti i veštine unosi u svaki komad na kojem radi.

 

Pratite nas kako ne biste propustili nove epizode, u kojima ćemo se uputiti na još jedno putovanje u potrazi za otkrivanjem vrednih i veštih majstorskih umetnika. U sledećoj epizodi ćemo vam otkriti svet ručne izrade šešira u Švajcarskoj.

PRETHODNE EPIZODE

IZRADA DASAKA ZA SURFOVANJE U PORTUGALU

U prvoj epizodi pratimo braću Boisset, Mikela i Alexa, filmske producente iz Španije, dok putuju iz Madrida u Lisabon u Mazdi CX-5 kako bi posetili osnivača kompanije Yoni Surfboards koji izrađuje drvene daske za surfovanje.

OTKRIJTE SADA
IZRADA TESTENINE U ITALIJI

U drugoj epizodi naše serije #MazdaDiscovers nemački YouTuber-i Lilia i Kai putuju iz Kelna u Rim kako bi se susreli sa najpoznatijom italijanskom bakom Nerinom čija je misija da deli svoj tradicionalni zanat izrađivanja testenina sa novim generacijama.

OTKRIJTE SADA