#MAZDADISCOVERS

UMETNOST MOLERAJA I STUCCA

O SERIJI MAZDA DISCOVERS

Naša YouTube serija #MazdaDiscovers omogućuje vam da upoznate majstore i umetnike čije su veštine vrlo jedinstvene u svetu. Baš poput Mazde, i ovi vredni umetnici kombinuju tradicionalne tehnike sa modernim pristupom stvarajući tako izvanredne predmete, umetnost i kulinarske doživljaje. Njihove inspirativne priče donose vam YouTube autori koji dele njihovu strast za tim veštinama.

DRUGA SEZONA

 

U novoj sezoni serije #MazdaDiscovers filmski producent Denis Barbas kreće na zadivljujuće putovanje iz Italije u Prag u Mazdi CX-60. Kroz njegove oči upoznajemo Olivera Brauna, mladog majstora zanata koji je sa samo 20 godina osnovao jedan od najpoznatijih studija stucco u Češkoj Republici. Baš kao i Mazda, Oliver i Denis slave jedinstvo između umetnosti i istorije.

 

 

Oliver Braun je daleko od prosečnog zanatlije. Sa samo 20 godina osnovao je svoj stucco studio i od tada je njegov tim porastao na oko 30 stručnjaka – vajare, restauratore i stručnjake za materijal. Učestvovao je u ekskluzivnim projektima poput sveobuhvatne rekonstrukcije fasade na zgradi parlamenta u Češkoj Republici.

Njegovo pedantno majstorstvo nije ograničeno na samu estetiku. Oliver koristi različite tehnike poput izvlačenja profila, oblikovanja i modeliranja kako bi oživeo strukture. Njegov pristup je vrlo sličan Mazdinoj posvećenosti održivosti putem inteligentnog dizajna i efikasnog inženjeringa.

Denis Barbas je stvaralac sadržaja iz Italije, odakle i polazi na putovanje kako bi upoznao Olivera. Započevši putovanje prolazeći pored rimskih najpoznatijih znamenitosti, dolazi u prelepu Češku Republiku i stiže u Prag, Oliverov dom. Ovde Denis pokušava da sazna šta je Olivera motivisalo na samom početku i šta ga još podstiče da nastavlja da razvija tu strast prema svom zanatu. Spominje snažnu predanost održivosti koja se pokazuje u njegovoj filozofiji da restaurira, umesto da izmeni istorijske zgrade. Za Olivera se ne radi samo o ekološkoj odgovornosti, već i o održavanju istorijske i kulturne vrednosti struktura unutar originalnog konteksta.

Oliverov fokus na održivost nije samo lični izbor. To je praksa sa dalekosežnim implikacijama u svetu dizajna i inženjeringa. To je vrlo slično Mazdinoj posvećenosti održivosti, odraženoj u inteligentnom dizajnu i efikasnom inženjeringu. Baš kao što Oliver pretvara materijale i tehnike iz istorije u moderna umetnička dela i Mazda stalno iznova traži održiva rešenja za buduće načine prevoza.

Ta sličnost ne odnosi se samo na filozofiju, već i na specifičnosti njihovog zanata. Umetnost moleraja ima jedinstvenu sličnost sa Mazdinim procesom modeliranja od gline, u kojem umetnici pažljivo oblikuju šablon od kojeg nastaje konačan dizajn automobila.

Posvećenost Olivera Brauna zanatu i vrednosti očuvanja istorije čine ga odličnim izborom za seriju #MazdaDiscovers. Baš kao što je Braunu cilj da produži život i priču istorijskih zgrada, tako i Mazda teži obogaćivanju života pedantno dizajniranim vozilima koji otelotvoruju slične vrednosti.

Pratite nas za nove epizode u kojima ćemo nastaviti putovanje u fascinantni svet majstorskog zanata i umetnosti. Sledeća tema: drevna umetnost izrade kože u Španiji sa Oliverom Astrologom i majstorom zanata Joséom Luisom Bazánom.

SVE EPIZODE

EPIZODA 1

U prvoj epizodi pratimo braću Boisset, Mikela i Alexa, filmske producente iz Španije, dok putuju iz Madrida u Lisabon u Mazdi CX-5 kako bi posetili osnivača kompanije Yoni Surfboards koji izrađuje drvene daske za surfovanje.

OTKRIJTE SADA
EPIZODA 2

U drugoj epizodi naše serije #MazdaDiscovers nemački YouTuberi Lilia i Kai putuju iz Kölna u Rim kako bi se susreli sa najpoznatijom italijanskom bakom Nerinom čija je misija da deli svoj tradicionalni zanat izrađivanja testenina sa novim generacijama.

OTKRIJTE SADA
EPIZODA 3

U trećoj epizodi serije #MazdaDiscovers Joe Allam putuje iz Londona u Pariz kako bi se susreo sa jednim od najpoznatijih evropskih umetnika u japanskom lakiranju i umetnosti Kintsugi, Nicolasom Pinonom.

OTKRIJTE SADA
EPIZODA 4

U četvrtoj epizode serije #MazdaDiscovers upoznajemo Rodolphea Mieza dok putuje iz Versaillesa u Zürich kako bi se susreo sa jednim od najpoznatijih šeširdžija Evrope, Ericom Blumom.

OTKRIJTE SADA
EPIZODA 5

U petoj epizodi serije #MazdaDiscovers pratimo reitelja Erika Hedenfalka u vožnji iz Gothenburga u Copenhagen gde će posetiti Pernille Snedker Hansen u njenom klesarskom studiju.

OTKRIJTE SADA
EPIZODA 6

U šestoj epizodi serije #MazdaDiscovers upoznajemo Benjamina Jaworskyja koji putuje iz Nemačke u Tokio kako bi upoznao svetski poznate kovače noževa, porodicu Hirata.

OTKRIJTE SADA
EPIZODA 7

U sedmoj epizodi serije #MazdaDiscovers pratimo Joea Allama na putovanju otkrića kroz Japan u svet Kaisekija, gde će se susresti sa Master Chefom Tadashijem Takahashijem.

OTKRIJTE SADA
EPIZODA 8

U osmoj epizodi serije #MazdaDiscovers pratimo Ellisa Van Jasona na putu kroz švajcarske Alpe sve do Berlina gde će se susresti sa Markusom Shimizuom, zaštitnim licem kompanije Mimi Ferments.

OTKRIJTE SADA